NAR

A vitamini, C vitamini, B1, B2, B3, B6, Kalsiyum, Potasyum, Sodyum, Demir, Fosfor, Briterpenik Asitler, Punucin, Tanen ve bol miktarda su içerir.

Kur’an-ı Kerimde adı geçer ve cennet meyvelerindendir. Peygamber Efendimiz (Sav) nar yerken tanelerini tek tek dökmeden yemiş ve şöyle buyurmuştur. ’Bunlardan bir tanesi cennet meyvesidir. Zayi etmeden yiyiniz. “Hz. Ali’den rivayet edildiğine göre Resulullah(sav) şöyle buyurmuştur. ’Nar tanelerini çevreleyen zarıyla birlikte yiyiniz, çünkü mideyi temizler ve güçlendirir.

Nar Quersetin içeriği çok zengin bir meyvedir. Quersetin kullanımı 3.500 yıl öncesine dayanmaktadır. Antik çağda insanlar Quersetin içeriği zengin olan nar suyu içerlerdi. Yapılan hayvan deneylerinde nar suyu tüketenlerin damar plakları ve tıkanıklıkların %44 gerilediği görülmüştür. İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırmada 2 hafta boyunca düzenli olarak nar suyu içenlerde %36 oranında tansiyonun düştüğü görülmüştür. Prostat ve cilt kanserine karşı nar suyunun koruyucu özelliği olduğu yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır.2012 yılında yapılan araştırmada obezite riskini azaltan meyveler arasında yer almıştır. Yapılan çalışmalarda nar kabuğunun meme kanserinin ilerlemesini durduğu saptanmıştır.

Binlerce yıldır yenilmezliğin, üretkenliğin, gücün ve bereketin sembolü olarak bilinir. Narın meyvesi yenildiği gibi çiçeği, gövdesi, kökü, ağaç kabukları ve meyvenin kabuğu tıbbi olarak birçok alanda kullanıldığı gibi boya maddesi olarak da kullanılmaktadır. Osmanlı saray mutfağında et yemeklerini harmanlamada ve sultanların cilt bakımında sıklıkla kullanılmaktaydı.

İbn-i Sina Narı Şöyle Anlatır;

Nar taneleri bal ile dövülüp dolamaya sarıldığında dolamayı iyileştirir. Aynı zamanda bu şekilde kullanmak kötü huylu yaralara, kulak ağrılarına ve saçtaki kepeğe fayda sağlar.

Ekşi nar şurubu sulandırılıp içildiğinde sarhoşluğu önler.

Ekşi nar suyu bal ile karıştırılarak göze kullanıldığında katarakta fayda sağlar ve gözü güçlendirir.

Nar suyu bal ile karıştırılarak güneşte bekletilip göze uygulandığında gece ve gündüz körlüğüne fayda sağlar.

Tatlı nar göğsü yumuşatır, akciğerleri güçlendirir ve nefesi açar.

Nar suyu yağmur suyu ile karıştırılıp içildiğinde ağızdan gelen kanamaları durdurucu özelliği vardır.

Nar suyu içmek, nar yemek hıçkırığı keser.

Tatlı nar mide için daha uygundur fakat çok az kabız edici özelliği vardır.

Ekşi nar mide için tavsiye edilmez mideyi ekşitir.

Kavrulmuş nar taneleri hamilelerin iştahını arttırıcı özelliği vardır.

İdrar söktürür ve böbrekleri güçlendirir.

Tatlı nar şurubu bal ile tatlandırılıp içildiğinde mide yaralarını iyileştirir.

Bütün nar çeşitleri kalp çarpıntısına iyi gelir ve kalbi besler.

Nar mide ve bağırsak iltihabına fayda sağlar.

Nar çiçekleri cerahatli yaraları yumuşatır, temizler ve iyileştirir.

Narın Faydaları

Nar kabuğu kaynatılarak içildiğinde bağırsak kurtlarını döker ve ishali keser.

Kanı temizler, yeniler, kan hücrelerini güçlendirir.

Güçlü antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur.

Doğal kozmetik olarak kullanılır, cildi besler, yeniler, parlatır ve gençleştirir.

Kalp damar hastalıklarına karşı vücudu koruduğu bilinmektedir.

Diş eti iltihabını yok eder, diş eti kanamalarını durdurur ve ağız içi enfeksiyonlarına karşı korur.

Mevsiminde düzenli olarak yarı yarıya sulandırılmış nar suyu içmek östrojen hormonunu dengeler.

Zihin yorgunluğuna fayda sağlar ve hafızayı güçlendirir.

Nar suyunun erkeklerde sperm sayısını ve canlılığını arttırdığı gözlemlenmiştir.

Dış kabuğu çok açık pembe olan nar tatlı olur.

100 ml nar suyu yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacının %16’sını karşılar.

Narın içeriğinde olan tanen maddesinin kalp krizi riskini düşürdüğünü ortaya koyan çalışmalar yapılmaktadır.

Yapılan çalışmalarda nar tohumu yağının östrojen sentezlemesini engelleyerek, göğüs kanseri hücrelerinin üremesine karşı etkili olduğu düşünülmüştür.

Nar kabuğu çok eskilerden bugüne hayvanlarda tenya için kullanılmaktadır.

İbn-i Sina’nın Kan Yapıcı Nar Şurubu

Malzemeler

6 su bardağı taze sıkılmış nar suyu

6 yemek kaşığı nöbet şekeri

4-6 yaprak taze nane

Yapılışı

6 su bardağı taze sıkılmış nar suyu tencereye nöbet şekeri ile birlikte koyulur ve ocağın altı yakılır. Kaynamaya başlayınca köpüğü alınır ve ocağın altı kısılır.30 dk. kısık ateşte kaynatılır. Naneler yıkanır, doğranır ve şurubun içine atılır.5 dk. bu şekilde kaynatılır. Soğuyunca süzülür, cam kavanoza alınır ve buzdolabında saklanır.

Kanamayı durdurucu nar kabuğu tozu

Yediğiniz narın kabuklarını temiz bir bez üzerinde kurutun, öğütüp toz haline getirin, kanayan bölge üzerine koyduğunuzda kanamanın durduğunu göreceksiniz.

Bağırsaklar kurtlarına karşı nar kabuğu çayı

1,5 su bardağı kaynar suya 3- 4 parça nar kabuğu koyulur, kısık ateşte 10 dk. demlenir, daha sonra süzülüp içilir. Bu kür bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.

Yorum Gönderin